Steun ons en help Nederland vooruit

Standpunten overzicht

Bestuur, burger en veiligheid

Bernheze is een mooie, groene gemeente.
Een gemeente waar het prettig wonen is of je nu in Heesch woont, in Loosbroek, in Nistelrode, in Vorstenbosch, Heeswijk of Dinther.
Onze gemeente kenmerkt zich door 'eenheid in verscheidenheid.'
Eenheid waar het gelijk beleid voor alle inwoners betreft, verscheidenheid omdat iedere kern haar eigen karakter heeft weten te behouden. Iets waar wat D66 betreft ruimte voor moet zijn en blijven. Gelijkwaardigheid, ja! Maar niet allemaal door eenzelfde mal geperst.
Hoewel we veel zaken goed geregeld hebben in Bernheze, hebben ook wij met de financiƫle crisis te maken. De werkloosheid is opgelopen, mensen hebben minder te besteden, een aantal winkelpanden staat leeg.
Dit vraagt om een overheid die de energie van haar inwoners aanjaagt en versterkt.
Niet door het maken van regels, maar door het scheppen van voorwaarden voor succes.
Door ruimte te bieden aan initiatiefrijke mensen. Ruimte voor eigen oplossingen, ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, ruimte voor groei.

Ruimte bieden betekent ook dat we mensen in staat willen stellen die ruimte te pakken. Kansen geven om deel te nemen aan de samenleving. Meedenken over beslissingen die in deze tijd genomen moeten worden. Hiervoor is goede scholing nodig, maar ook adequate zorg en toegankelijk openbaar vervoer.

Ruimte bieden betekent ook dat we over onze eigen grenzen heen kijken. Het sociaal liberalisme streeft naar vrijheid voor ieder individu, maar verliest het belang van de samenleving in de meest brede zin van het woord niet uit het oog.
We kijken verder dan ons eigen belang. Zo verbinden we het kleine met het grote.
De straat met de wijk, de kern met de gemeente. De gemeente met de provincie en met de rest van het land. En als land staan we ook niet alleen maar maken we deel uit van Europa. D66 staat pal voor het belang van alle inwoners van Bernheze, maar weet dat we als onderdeel van een groter geheel meer kansen creƫren, ook voor de generaties die na ons komen, gelijke kansen voor onze kinderen en kleinkinderen.
We leven in een steeds grotere wereld, die in vrijheid met elkaar verbonden is. Dat is een groot goed en kan op de juiste manier vorm gegeven ons allen veel opleveren.

Onderlinge sociale contacten en verbanden zijn belangrijk in iedere gemeente en zeker ook in Bernheze. Zij bepalen de veerkracht en vitaliteit van de gemeente als geheel en die van de afzonderlijke kernen in het bijzonder. Samenleven doe je zelf, maar niet alleen. D66 ondersteunt graag initiatieven van inwoners die leiden tot een grotere cohesie.
Daarbij zijn we er ons van bewust dat grenzen vervagen. We wonen in Heesch, maar werken in Oss, we wonen in Heeswijk, maar onze kinderen gaan in Veghel naar school. Als gemeente moet je daar je ogen niet voor sluiten, maar openstaan voor deze ontwikkelingen en de ontwikkelingen die in de toekomst op ons af komen.

Mensen zijn niet gelijk, maar wel gelijkwaardig. Wij vinden dit belangrijk. Mensen hebben verschillende behoeften en problemen en dat vraagt om individuele oplossingen. Oplossingen die de overheid met haar inwoners bedenkt en niet voor haar inwoners!


We leven in een steeds grotere wereld, die in vrijheid met elkaar verbonden is. Dat is een groot goed en kan op de juiste manier vorm gegeven ons allen veel opleveren.